Pages

Wednesday, 3 April 2013

PENJAGAAN KULIT UNTUK SI MANJA

PENJAGAAN KULIT UNTUK SI MANJA
Kulit bayi begitu halus dan sensitif terutamanya selepas kelahiran. Keadaan ini memerlukan penjagaan dan belaian yang khusus agar dapat mengelakkan ruam yang timbul akibat penggunaan bahan kimia dalam sabun, shampu dll, jangkitan kuman dan keadaan cuaca. Adakah anda patut mendapatkan nasihat doktor setiap kali bayi anda menunjukkan tanda ruam pada kulit badannya? Untuk menyentuh secara menyeluruh masalah kulit yang mungkin wujud pada bayi adalah mustahil di dalam artikel yang ringkas ini. Walaubagaimanapun, berikut dibincangkan antara masalah kulit yang sering timbul pada bayi.

RUAM PANAS
Apabila pori kulit bayi menjadi tersumbat maka berlakulah ruam panas. Penyumbatan tersebut mungkin disebabkan oleh pakaian bayi yang terlalu tebal, ketiadaan pengudaraan bilik yang sesuai, penggunaaan produk penjagaan kulit yang tidak serasi seperti minyak bayi, losyen dan bedak yang berlebihan.

Ruam panas sering timbul seperti bintil merah yang kecil terutamanya pada pelipat kulit seperti di leher, bahu, kawasan lampin dan juga di bahagian pipi. Keadaan ini selalunya tidak menyebabkan ketidakselesaan yang begitu ketara dan akan berlalu dengan cepat jika tidak di rumitkan oleh masalah lain seperti jangkitan kuman.

Elakkan dari terlampau memakaikan pakaian yang tebal dan menutup pada bayi. Baju yang nipis yang dibuat oleh bahan yang mudah menyerap (kain kapas) sesuai di pakaikan pada bayi. Pastikan pengudaraan bilik berada di dalam keadaan sempurna dan sebolehnya adakan pergerakkan udara seperti memasang kipas angin. Lapkan badan bayi apabila ia berpeluh dengan kain bersih yang lembab. Mandikan sekerap yang perlu.

RUAM LAMPIN
Ruam ini berlaku apabila dibiarkan permukaan kulit bayi lama bersentuh dengan najis atau air kencingnya. Kuman di dalam najis tadi akan bertindakbalas dengan air kencing untuk membentuk sebatian ammonia yang boleh menyebabkan irritasi pada kulit. Keadaan kulit kelihatan bertompok merah dan membentuk radang. Kadangkala berlaku jangkitan dengan adanya bintil kecil yang bernanah. Ianya berlaku di kawasan lampin yang begitu sensitif.

Krim yang bertindak sebagai lapisan pemisah seperti yang mengandungi Zink dioksida boleh disapukan pada kulit bahagian lampin untuk mengelakkan ruam tersebut. Tukarkan lampin sekerap yang perlu. Kadangkala adakan masa di mana bayi tidak dipakaikan lampin untuk membenarkan permukaan kulit tersebut bernafas. Jika anda memakaikan lampin kain, pastikan ada ketika yang anda tidak pakaikan pelapik plastik agar dapat memudahkan pernafasan kulit. Apabila membasuh kain lampin, pastikan ianya dibilas dengan sempurna agar tiada bahan kimia saki baki dari bahan pencuci yang masih terlekat pada kain lampin tersebut. Mungkin juga anda perlu menukarkan kepada lampin pakai buang buat seketika.

Basuh permukaan kulit bahagian lampin sekerap yang perlu dan elakkan dari menggunakan pencuci tisu lap pakai buang yang mengandungi alkohol kerana ianya bertindak mengeringkan kulit bayi. Elakkan dari memakai bedak dengan terlalu tebal kerana bedak tersebut akan memerangkap air kencing atau najis dan menyukarkannya dari proses penyejatan secara semulajadi.

Ruam lampin kadangkala boleh dikomplikasikan dengan jangkitan kulat. Keadaan ini dikenali apabila ruam lampin tadi tidak lagi sembuh dengan cara-cara penjagaan seperti di atas. Kulit akan menjadi lebih merah, nipis dan kadangkala seperti melecet. Bayi akan merasa begitu tidak selesa. Keadaan ini memerlukan rawatan dengan menyapukan krim anti fungal pada bahagian tersebut.

ATOPIK EKZEMA/DERMATITIS

Keadaan ini wujud disebabkan masalah hipersensitiviti atau alahan pada kulit bayi. Ianya mungkin diwarisi dan selalunya kanak-kanak tersebut mudah mendapat masalah hipersensitivit yang lain seperti resdung, gatal-gatal mata dan lelah asthma.

Kulit bayi akan kelihatan merah, kering dan bersisik. Ianya selalunya terjadi pada permukaan kulit di bahagian muka terutamanya di pipi, pelipat antara sendi seperti di siku, lutut, pergelangan tangan dan kaki dan juga di bahagian atas peha. Keadaan ini mengakibatkan kegatalan kulit yang ketara dan menyebabkan bayi sering tergaru-garu sehinggakan kulit tadi menjadi merah dan melecet. Ini juga boleh menyebabkan kulit menjadi tebal (lichenifikasi) atau kulit menjadi pecah dan jangkitan kuman boleh berlaku. Kulit menjadi kering dan kasar apabila disentuh.

Langkah pencegahan perlu diambil dengan mengenalpasti punca alahan terlebih dahulu. Antara faktor yang mungkin menyebabkannya ialah habuk, hama, polusi udara, pemakanan dan bahan kain pakaian. Makanan yang mempunyai protein binatang (terutamanya makanan laut) dan bahan kimia (bahan pewarna, pengawet dan perisa) perlu di kenalpasti dan dielakkan. Kajian menunjukkan bayi yang diberi susu ibu sehingga 6 bulan jarang mendapat masalah ekzema. Jika di berikan susu formula, anda mungkin dapat menggunakan susu yang dibuat oleh protein tumbuhan untuk menggantikan susu lembu. Elakkan dari produk tenusu sehinggalah bayi berumur setahun jika terdapat sejarah ekzema dalam keluarga. Dapatkan nasihat doktor jika keadaan menjadi lebih teruk.

Potongkan kuku bayi dan pakaikannya sarung tangan supaya ia tidak mencederakan kulitnya apabila menggaru di waktu malam. Elakkan keadaan yang terlalu panas atau sejuk kerana ia dapat memburukkan keadaan. Sentiasa kekalkan kelembapan pada kulit bayi. Ketika mandi, elakkan dari menggunakan sabun yang beralkali kerana ia mengeringkan kulit. Gunakan pelembab yang sesuai. Kadangkala krim yang mempunyai steroid yang rendah akan diberikan oleh doktor anda untuk mengatasi masalah tersebut tetapi awas, jangan digunakan secara berlebihan atau berterusan kerana ia boleh menipiskan kulit bayi di samping bahaya yang mungkin timbul jika diserap ke dalam badan. Pastikan kain bayi di bilas sempurna (kadangkala bilas kali kedua) untuk mengeluarkan bahan kimia dari sabun pencuci yang dipakai. Gunakan pakaian yang dibuat dari kain kapas dan elakkan menggunakan kain nylon ataupun bulu (wool).

CRADLE CAP
Keadaan kulit kepala ini berlaku selalunya pada 10 minggu pertama bayi selepas lahir. Ia membentuk sisik kekuningan yang berminyak pada bahagian kulit kepala, dahi, muka, kening, belakang telinga dan di bahagian kemaluan. Faktor yang menyebabkannya tidak begitu di kenalpasti tapi dijangka ada kaitan dengan atopik ekzema, Cuma ianya berlaku pada kawasan yang berlainan. Ia selalunya tidak menyebabkan masalah yang serius.

Sapukan minyak bayi atau zaitun pada kawasan yang berkerak semalaman sebelum dibasuh pada keesokan hari dapat membantu menanggalkan sisik tersebut. Basuh kepala dengan syampu dan beruskan rambut bayi dengan berus lembut.

PERLINDUNGAN MATAHARI
Kulit bayi yang sensitif dengan mudah dapat mengalami tanda kebakaran disebabkan oleh sinaran matahari yang terik. Jika kanak-kanak terdedah kepada masalah kulit terbakar oleh matahari, mereka akan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidapi kanser kulit ketika dewasa kelak.

Kulit bayi perlulah dilindungi dari sinaran matahari yang tepat seperti dengan memakaikannya topi yang melindungi kulit muka dan leher ataupun dengan menggunakan payung. Bantuan dari krim pelindung matahari (sunblock) yang mempunyai SPF 20 sesuai digunakan. Krim itu perlulah disapu secukupnya dengan mengelakkan bahagian mata, mulut dan tapak tangan/jari. Jika dimandikan, sapukan semula krim tersebut walaupun jika anda menggunakan krim yang kalis air. Dapatkan rawatan segera jika bayi anda mengalami kesan kebakaran oleh matahari. Pastikan anak anda minum air secukupnya ketika cuaca panas untuk mengelakkan masalah heatstroke dan untuk mengelakkan dari masalah dehidrasi atau kekurangan air. Ingatlah untuk sentiasa memastikan anak anda berada dalam keadaan teduh.

IMPETIGO

Ini merupakan jangkitan kuman Staphylococcus dan group A Streptococcus yang sering terjadi kepada kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah. Ia mudah berjangkit melalui sentuhan. Ia kerap terjadi di sekitar mulut dan hidung dan juga celah pelipat. Keadaan kulit dilihat seperti membentuk gelembung-gelembung air yang kecil dan seterusnya pecah dan kelihatan seperti kulit yang melecur. Ia akan mengeluarkan air dan membentuk kerak kulit berwarna perang kekuningan.

Ia nya mudah dirawat dengan menggunakan antibiotik dan bahagian kulit dicuci dan di sapu dengan antiseptik. Elakkan dari penyentuhan kulit ke atas kanak-kanak lain seperti berkongsi tuala, kain lampin dan sebagainya. Selalunya ia mengambil lebih kurang 5 hari sebelum kering dan sembuh.

KUDIS BUTA

Ini merupakan sejenis penyakit kulit yang disebabkan oleh hama yang halus dan menjangkiti pada pori kulit manusia. Ia adalah penyakit yang berjangkit dan selalu berpunca dari jangkitan komuniti spt dari pelajar asrama. Scabies atau kudis buta perlu dirawat dengan sempurna untuk tidak menyebabkannya berulang lagi.

Tandanya ialah bengkak seperti gelembung halus pada kulit terutamanya di tapak tangan/kaki, celah jari, ketiak, pelipat dan bahagian kemaluan. Ia tersangat gatal dan akan menjadi bernanah apabila dijangkiti kuman. Untuk merawat kudis buta, perlu disapu dengan ubat racun hama spt EBB lotion atau Crotorax. Ia seelok-elok di lumur keseluruhan badan dari tengkok ke bawah sebelum tidur malam. Lebih efektif jika dimandikan tubuh dengan air suam untuk membuka pori-pori kulit terlebih dahulu. Pembersihan segala pakaian dan perabot seperti sofa dan karpet yang dijemur di bawah matahari panas akan membuatkan hama tersebut keluar dari tempat persembunyiannya.Ubat tahan gatal akan membantu dari keadaan tergaru-garu pada malam hari.

KUDIS API
Kudis ini pula sering menjangkiti kulit di bahagian bawah lutut ke kaki. Ia disebabkan oleh jangkitan kuman dan mudah berjangkit. Ia nya kelihatan seperti bisul kecil yang mengeluarkan nanah atau lendiran.

Rawatan ialah dengan penjagaan kebersihan yang sempurna. Ubat seperti antibiotik membantu membunuh kuman. Ubat antiseptik seperti pembasuh luka dan krim juga boleh di gunakan pada kudis tersebut. Selalunya penyembuhan adalah menyeluruh dan jarang berulang semula kecuali aspek kebersihan di abaikan.

DARI ASPEK RAWATAN DAN PENJAGAAN ALTERNATIF
Masalah kulit bayi yang sensitif kadangkala agak rumit untuk di atasi. Terutamanya bagi bayi yang hipersensitif atau menunjukkan tanda-tanda alahan pada peringkat awal usia. Disebabkan masalah kulit ini sentiasa berulang-ulang dan tidak mudah dirawat, maka aspek rawatan secara alternatif perlu difikirkan. Di dalam artikel ini saya akan membincangkan penggunaan produk Gamat eMas bagi menyempurnakan penjagaan kulit simanja.

Antara kesan yang diberikan oleh ekstrak gamat ialah :

ANTIHISTAMINA mampu melawan masalah alahan kulit

ANTI RADANG membantu mengatasi masalah merah dan bengkak kulit

VITAMIN E gamat kaya dengan vitamin E semulajadi - memberi khasiat sempurna untuk penjagaan kulit

VASODULATASI menggalakkan pengaliran darah ke kulit untuk membawa nutriens yang diperlukan oleh sel kulit.

KOLLAGEN membantu penjagaan kulit

PENUMBUHAN SEL menggalak penyembuhan kulit yang rosak

ANTI FUNGAL melawan jangkitan kulat pada kulit

ANTI OKSIDAN membantu mengelakkan proses degenerasi dan penuaan

ANTINOSISEPTIF membantu mengurangkan rasa irritasi pada kulit

Formulasi unik produk Gamat eMas yang menggabungkan pati gamat tulin dan bahan-bahan moden seperti pelembab membuatkan ianya sesuai digunakan untuk penjagaan kulit simanja tanpa bimbang akan kesan sampingan. Antara produk yang disyorkan ialah:


KRIM : Untuk disapu ke bahagian ruam, merah dan bengkak kulit. Juga dapat menipiskan parut.

BUIH MANDIAN : Sejenis sabun yang berkesan melawan masalah ruam kanak-kanak setelah dimandikan. Turut boleh dijadikan sebagai pencuci luka.

PGPV : Mengandungi khasit ekstrak gamat yang sejati dengan rasa yang enak pasti menjadi kegemaran kanak-kanak.

LOSYEN BADAN : Untuk perlindungan kulit bayi dari cuaca yang panas dan kering. Melembabkan dan mengelak dari rekahan kulit.

GEL : Untuk melawan radang kulit seperti gigitan serangga dan bengkak kulit.Dr Syid Ayob bin Syid Mustafa Alqudri
MD V.U.B (Brussels, Belgium)
semua maklumat dicopy dari : http://www.melayu.com/sembang2/mesej.php?13.0000002164

2 comments:

  1. Bagus bahan yang dikongsi ni.... saya berminat nak share mengenai alahan kulit bayi juga, jom lawati blog saya http://badansihatidamanhotsupermummy.blogspot.com/2014/11/ubat-alahan-makanan-pada-bayi-paling.html

    ReplyDelete
  2. Kena pastikan pakai produk yang organik untuk bayi kulit sensitif kalau tak kesian dia kulit jadi merah tak selesa...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...